tisdag 2 juli 2013

Hus 10 av 100!

Här kommer hus 10!

Malmö Rådhus!


Stortorget kom att bli ett av 1500-talets absolut största torg i Norden.
Malmö var vid denna tid en av de största städerna i Norden och därför började man också uppbygga ett nytt rådhus utmed den östra torgsidan.
Dagens rådhusfasad i hollänsk renässansstil tillkom på 1860-talet och ersatte då en nyklassicistisk fasad från början av 1800-talet.
Arkitekten Helgo Zettervall utformade en mycket fri tolkning av hur den ursprungliga fasaden kunde eller kanske enligt Zettervall borde ha sett ut.
På fasaden finns skulpturutsmyckningar som bla avbildar några av Malmös historiskt viktiga män som Jörgen Kock, Mattias Flensburg mfl.
Rådhuset, som är Nordens största uppförda rådhus under perioden medeltid - 1600-tal, är en tvåvåningsbyggnad med källare. 
Källaren är försedd med två parallella så kallade tunnvalv.
Källaren har fortfarande kvar sin 1500-tals stil medan ovanvåningen under 1800-talet försetts med ett väldigt tunnvalv och praktfulla stuckaturer.
Den pampiga Knutssalen på andra våningen för tankarna till spegelsalar i det franska slottet Versailles, och det är platsen för särskilda festligheter och baler.
På samma våningsplan finns också Kommunfullmäktigesalen för Kommunfullmäktiges sammanträden, samt den exklusiva Bernadottesalongen, dit normalt endast kungliga, ambassadörer och liknande har tillträde och vars väggar pryds med kungliga porträtt bla.
I källarvalven inryms restaurang Rådhuskällaren och i anslutning till rådhuset finns den gamla landstingshustillbyggnaden med den sk Landstingsalen med unika 1600-tals porträtt föreställande danska regenter.
1958-59 kompleterades rådhuset med en modern tillbyggnad som är ritad av arkitekten Sture Kelfve och med fasadkonst i relief av konstnären Thure Thörn.
I denna byggnad inryms bla Malmö Tingsrätt och i dess källare återfinns fortfarande de medeltida valven från den tidigare bebyggelsen på platsen.
Dessutom finns här Malmö Rådhushall för större konstutställningar och andra evenemang.

1 kommentar:

  1. Där har jag passerat ett otal gånger (har tagit några foton också för att eventuellt ha med i min variant av Hundras hus 2013). Ståtligt hus som är väl värt att kolla även inomhus om man får tillfälle.

    SvaraRadera

Tack för att du tittar in till mig!

Det är alltid kul att se att du varit här
så det är kul om du lämnar en kommentar här!

Ha det bra!
Kram Kakan